Onmiddellijk na het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014 reageerde de Australische Federale Politie (AFP) op deze tragedie en tot op de dag van vandaag is zij nog steeds hierbij betrokken. De AFP blijft aan dit onderzoek werken. Op dit moment zijn zes AFP-medewerkers aan het werk met het Nederlandse team in Nederland. Twee AFP-medewerkers zijn semipermanent, met hun gezinnen, in Nederland gevestigd en David Nelson is een van hen.

David Nelson

Rechercheur Hoofdinspecteur David Nelson is leider van de Australische delegatie in Nederland en Oekraïne. Hij is al meer dan 26 jaar werkzaam bij de AFP en is betrokken geweest bij diverse overzeese en complexe missies. In november 2016 kwamen hij en zijn vrouw naar Nederland. David: “De AFP is actief in meer dan 30 landen over de hele wereld om transnationale misdaad te bestrijden. In de afgelopen jaren zijn meer dan 500 AFP-medewerkers ingezet bij dit onderzoek. Op dit moment bestaat onze delegatie uit tien opsporingsambtenaren: zes in Nederland en vier in Kiev.”

Wat zijn uw ervaringen met de Nederlanders?
“Erg goed. Ze zijn allemaal zeer gefocust. Wij zijn hier om de Nederlanders te ondersteunen bij het opbouwen van bewijs tegen degenen die verantwoordelijk waren voor het neerhalen van de MH17. Ik vind het prettig om met onze Nederlandse collega’s samen te werken. We opereren echt als één team. Alle teams van de JIT-partners werken nauw samen op een zeer productieve en veelomvattende wijze.”

Zijn er verschillen in de manier waarop de Australische en de Nederlandse politie opereren?
“Alle teamleden doen hun werk met zeer veel toewijding, zowel de Nederlandse als de Australische. Deze mannen en vrouwen hebben maar één missie: de waarheid achterhalen en ervoor zorgen dat de daders worden berecht. Dus onze drijfveren zijn niet verschillend. Wel anders is de werkmethode van de officieren van justitie. In Nederland spelen de officieren van justitie een grotere rol in de dagelijkse gang van zaken bij het strafrechtelijk onderzoek. In Australië werken de opsporingsambtenaren onafhankelijker. Ik heb regelmatig contact met de Nederlandse officieren van justitie om hen op de hoogte te brengen van de voortgang van het onderzoek en om strategieën te bespreken.”

Bent u tevreden over de vooruitgang die tot dusver is geboekt?
“We staan steeds voor uitdagingen, maar ik ben tevreden over wat we tot nu toe bereikt hebben – en we gaan door. We zijn allemaal zeer gericht op zoek naar gerechtigheid voor degenen die aan boord omgekomen zijn. Als JIT-partners hebben we allemaal de collectieve vastberadenheid en kracht om voortdurend resultaten te bereiken en het onderzoek vooruit te helpen.”

De AFP werkt samen met andere binnenlandse en buitenlandse Australische overheidsdiensten om te zorgen voor een algehele overheidsaanpak bij de bestrijding van criminaliteit tot bij de bron. De AFP heeft mensen uit forensisch onderzoek, strafrechtelijk onderzoek en andere gespecialiseerde gebieden ingezet bij het MH17-onderzoek. Deze mensen hebben bijgedragen aan de prioriteiten van de Australische regering om menselijke resten te identificeren en te repatriëren en, waar nodig, behulpzaam te zijn bij onafhankelijk, internationaal onderzoek.