Ruim twee jaar na de start van het onderzoek konden wij de vraag wát er is gebeurd op 17 juli 2014 beantwoorden. Tijdens de nabestaandenbijeenkomst op 28 september 2016 hebben wij u inzage gegeven in het brede scala aan bewijsmiddelen dat in de loop van het onderzoek is verzameld.

We zijn nu ruim een half jaar verder. En wederom is één van de meest gestelde vragen die over de voortgang: Hoe lang duurt het nog? Graag willen wij u daarop een antwoord geven, maar helaas kunnen wij dat niet. Het onderzoek is, zoals u weet, één van de meeste complexe onderzoeken in de Nederlandse geschiedenis en vordert langzaam maar gestaag. Waarheidsvinding is en blijft ons belangrijkste doel!

Het onderzoek bevindt zich in de laatste, tevens moeilijkste fase, waarin we proberen te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Vooruitgang boeken is in deze fase een stuk lastiger. In het belang van het onderzoek is het niet altijd mogelijk om informatie over (mogelijke) verdachten en de vervolgingsmogelijkheden met het publiek te delen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij uit het zicht verdwijnen of juridische uitwegen kunnen benutten.

Fred Westerbeke Hoofdofficier van Justitie Landelijk Parket/ Coördinator van het Joint Investigation Team
Wilbert Paulissen Hoofd Landelijke Recherche Politie

Uw geduld moeten we helaas op de proef blijven stellen. Wij realiseren ons dat dat voor u zwaar kan zijn. We verzekeren u dat wij ons blijven inspannen om dit belangrijke onderzoek tot een goed einde te brengen. Tot de dag van vandaag zijn nog steeds tientallen rechercheurs dagelijks betrokken bij het onderzoek, zowel in Driebergen als in Kiev. Daarnaast blijft de AFP verbonden aan het onderzoek. Er zijn nog steeds meerdere medewerkers van de AFP gestationeerd in Kiev en Nederland, die dagelijks samenwerken met Nederlandse en Oekraïense collega’s. Ook in België en Maleisië wordt nog steeds werk verricht. Iedere keer opnieuw wordt gekeken welke mensen de beste ervaring of expertise in huis hebben om bepaald werk te doen.

Met dit online magazine willen wij u een update geven over de voortgang van het onderzoek. Ook geven we een inkijkje in wat ons daarnaast allemaal bezig houdt.

Fred Westerbeke en Wilbert Paulissen