Het is de laatste maanden vermoedelijk de meest gestelde vraag aan het ‘gezicht’ van het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. ,,Ik heb het op 24 mei gezegd toen we de laatste update gaven en opnieuw een getuigenoproep deden: In elk geval korter dan het al geduurd heeft. En er komt een moment dat we zeggen: we gaan nu een besluit nemen om tot vervolging over te gaan of niet.”

Beeld uit animatie persbijeenkomst 24 mei 2018
Beeld uit animatie persconferentie 24 mei 2018

Zo begint het interview dat hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket Fred Westerbeke in oktober 2018 aan het blad Opportuun van het Openbaar Ministerie heeft gegeven. In het verhaal gaat Westerbeke vooral in op de ontwikkelingen van dit jaar in het onderzoek van het Joint Investigation Team naar de crash van de MH17.

Westerbeke geeft een kijkje achter de schermen van het onderzoeksteam en geeft een overzicht van andere gebeurtenissen dit jaar die de media haalden. Naast de persbijeenkomst op 24 mei trokken ook de aandacht de procedure waarin Nederland en Australië bekendmaakten Rusland als Staat aansprakelijk te stellen voor de crash, en de persconferentie waarin het Russische Ministerie van Defensie bekendmaakte dat de raket aan Oekraïne geleverd zou zijn.

Westerbeke benadrukt dat het vinden van getuigen - en het daarmee verkrijgen van getuigenbewijs - in dit onderzoek vanwege de oorlogssituatie bijzonder ingewikkeld is. Ook spreekt hij zijn waardering uit voor het team dat vol gemotiveerd door blijft gaan.

Wat de persbijeenkomst op 24 mei heeft opgeleverd, kan het onderzoeksteam nu nog niet zeggen.

Het  artikel is in november 2018 verschenen in Opportuun het relatiemagazine van het Openbaar Ministerie. Zie bijlage