Foto ANP/Robin Utrecht

Op 24 mei 2018 maakte het JIT bekend dat zij tot de conclusie is gekomen dat de BUK-TELAR waarmee vlucht MH17 is neergeschoten afkomstig is van de 53e Anti Aircraft Missile Brigade uit Kursk in de Russische Federatie.
Direct na deze bekendmaking riepen onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de Russische Federatie op om volledig mee te werken aan het onderzoek. Daarna hebben nog meer landen en organisaties hun steun uitgesproken. Onderstaand een beknopt overzicht van de berichtgevingen.

Foto: Persconferentie 24 mei 2018

Op 25 mei 2018 stelden de Ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Australiƫ Rusland formeel aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17.

Eind mei 2018 riep NAVO-secretaris-generaal J. Stoltenberg Rusland op om de verantwoordelijkheid voor het neerstorten op zich te nemen.

Op 15 juli 2018 brachten de Ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen een gezamenlijke verklaring uit waarin zij Rusland opriepen om onmiddellijk in overleg te gaan met Nederland en Australiƫ en opheldering te geven over mogelijke schendingen van het internationaal recht.

Op 26 september 2018, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hebben de Ministers van Buitenlandse Zaken van alle JIT-landen hun onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor het onafhankelijke strafrechtelijk onderzoek.